1ο Γυμνάσιο Βούλας

Οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας λέμε όχι στη βία! Ναι στην αγάπη!


Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Η ενδοσχολική βία ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα
Η ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Σε αυτό το φαινόμενο μαθητές πλησιάζουν τους συμμαθητές τους και τους χλευάζουν, τους γελοιοποιούν και στη χειρότερη, αλλά δυστυχώς συνηθέστερη περίπτωση, τους κακοποιούν. Τα παιδιά που δέχονται τις επιθέσεις είναι συνήθως διαφορετικά από τα υπόλοιπα, και αυτό τα κάνει να είναι στο επίκεντρο του στόχου.
Το προαύλιο, ο χώρος όπου εκδηλώνεται κυρίως αυτό το φαινόμενο, δεν είναι απλά ένας χώρος παιχνιδιού. Εκεί τα παιδιά μπορεί να δείξουν το πιο σκληρό πρόσωπό τους. Όχι γιατί τα παιδιά είναι σκληρά, αλλά γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη την έννοια του σωστού και του λάθους. Ίσως ακόμα να θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή τους. Και γι’ αυτό το λόγο, η καθοδήγηση από τους γονείς,  αλλά και τους καθηγητές είναι πολύ σημαντική. Ένα ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο· ποια είναι τα αίτια αυτού του φαινομένου;
Τα παιδιά που εκφοβίζουν το κάνουν συνήθως για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων, να γίνουν δημοφιλή στην παρέα, ή ίσως επειδή είναι τα ίδια θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα περισσότερα από αυτά είναι δυστυχισμένα εξαιτίας διαφόρων άλλων συνθηκών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσα και έξω από το σχολείο. Γι’ αυτά η βία είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και αντίδρασης σε όλα αυτά που τους δυσαρεστούν.
Πολύ σοβαρές είναι όμως και οι επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση του θύματος. Κυριότερα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του φαινομένου στα παιδιά που δέχονται συστηματικά επιθέσεις είναι: φόβος, απώλεια αυτοπεποίθησης, απόγνωση, απελπισία, κατάθλιψη.
Κύριο ρόλο στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας μπορούν να παίξουν οι καθηγητές. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να συζητά με τους μαθητές για τα δικαιώματά τους, τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο, να ενισχύει τη φιλία μεταξύ των μαθητών ή ακόμα μπορεί να ευαισθητοποιεί  τους γονείς για αυτό το πρόβλημα. Πάνω απ’ όλα, κάθε παιδί δικαιούται να αισθάνεται ότι ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Αν  πάλι οι καθηγητές κληθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, θα μπορούσαν να περιθάλψουν το παιδί που δέχεται την επίθεση και να συζητήσουν ήρεμα με το θύτη, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Η ενδοσχολική βία κλιμακώνεται σε σημείο που δεν μπορούμε απλά να της γυρίσουμε την πλάτη. Η άνιση σχέση δύναμης-αδυναμίας ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, η απομάκρυνση των εκπαιδευτικών από τους μαθητές σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης εντείνουν την ανάπτυξη της βίας αυτού του είδους. Μήπως όμως μπορούμε να κάνουμε και εμείς κάτι γι’ αυτό; Η ενδοσχολική βία είναι κάτι που μας αφορά όλους!!! Ας μην είμαστε λοιπόν αδρανείς και ας δράσουμε ενεργά για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος!! Είναι υποχρέωση όλων μας…

Μαθήτρια της Γ ΓυμνασίουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το ευγενικό σχόλιό σας!